Alla inlägg under oktober 2009

Av Linnéa - 22 oktober 2009 18:55

Född i dygdens tecken är Katten övervägande feminin. Med undantag av den udda och sjabbiga strykarkatten delar nästan samtliga manliga Katter de kvinnligas karaktärsdrag. Katter har en naturlig stil och elegans, de är utomordentligt välklädda, förfinade och diplomatiska och de inreder sina hem med både stil och smak. Få djur ägnar större uppmärksamhet åt sin familjs materiella behov än Katten. Och när det gäller affärer är inget djur bättre på att nosa sig fram till en förmånlig sådan och inget heller bättre rustat att ro affären i land.

Välsignad med en inre hemlighetsfullhet, som många finner både tjusande och skrämmande, har Katten frambringat stora tänkare. Katten är känslig och försiktig i umgänget med alla han möter, samtidigt som han har ett stort behov av en lugn och angenäm omgivning. Därför passar han utmärkt för yrken där det krävs en viss diplomati. Han är en uppmärksam lyssnare och minns i detalj varje samtal och hövlig konvresation. Med sin förmåga att sitta tyst och lyssna är Katten utmärkt som medlare, och hans objektiva omdömesförmåga är en stor tillgång om han skulle välja den juridiska banan. Som advokat kan han lyssna, men ger dig kanske inte så många goda råd. Katter är nu en gång för alla bättre lyssnare än rådgivare. Står du till exempel i begrepp att skiljas är det ingen idé att gå till en Katt för att få råd om hur du bäst ska ta dig igenom det hela känslomässigt. Ditt prat om skilsmässa kommer bara att skrämma honom, då det påminner om hans egen sårbarhet. Och skulle han ändå drista sig till att ge råd är de ytliga och allmänt hållna. Det är stil och inte innehåll som räknas. Är det däremot skvaller du är ute efter, så räkna med att Katten ställer upp. Och måste du ändå dra upp det här med din skilsmässa, så fråga Katten om de praktiska och ekonomiska aspekterna kring den. För när det gäller råd om pengar är Katten duktig.

Översvämningar, hungerkatastrofer, krig, plötslig död och olyckor av alla slag får Katten att klättra upp och gömma sig i närmaste träd. Så snart han ställs inför allvarliga problem, som inte har med hemmet och familjen att göra, så kan man vara säker på att Katten säckar ihop alldeles. Om din chef är Katt och vägrar ge dig den där extra ledighetsveckan du bett om, så behöver du bara pressa honom lite extra hårt för att få två veckors ledighet och löneförhöjning på köpet. För det sista din chef önskar sig är att du ställer till med en scen. Men glöm för den skull inte bort att en Katts klor är rakbladsvassa och att han kan hugga sig igenom de segaste gamla ben med sina kraftiga tänder. Även om slagsmål är det sista en Katt önskar sig, kan han bli ett dödligt hot om han är tvungen att försvara sig. Konsten är att beräkna hur mycket en Katt tål, men ofta lär vi oss inte det förrän skadan redan är skedd.

I allmänhet har Katter svårt att klara känslomässiga överdrifter. Ofta tål de inte höga, upprörda röster av det slag som förekommer i till exempel ett gräl. Utdragna diskussioner har en närmast katatonisk effekt på honom.  Varje känslomässig kris får honom att falla ihop som ett korthus.

Allmänt sett är Katten inte någon djupsinnig varelse. Han är vanligen totalt ointresserad av vad som pågår ute i den stora stygga världen. Han hyser motvilja mot allt lidande. När han konfronteras med det kan han uppföra sig på ett för honom mycket okarakteristiskt och ibland otroligt grymt sätt. För en Katt är hemmet, och trivseln där, viktigare än allt annat. Behovet av att få det som han vill ha det hemma är själva grunden för hans existens. Om denna idyll på något sätt är hotad, undergår Katten något av en Dr-Jekyll-och-Mr-Hyde-förvandling. Den i vanliga fall så fridsamma Katten förvandlas i ett nu till en djävul med klorna ute, beredd att till varje pris försvara hem och familj, fullständigt likgiltig för det lidande han själv orsakar. Därför är det inte så konstigt att några av världens värsta despoter är Katter. En Katt bör aldrig ges diktatorisk makt, eftersom han inte kan skilja mellan vad som är rätt för honom och vad som är rätt för andra.

Men när en Katt får leva sitt liv ohotad och utan att störas av prat om världens alla olyckor, gör han stora och snabba framsteg i sitt yrke. Så länge som arbetet inte är alltför ansträngande eller tidskrävande - Katter är ju så förtjusta i små tupplurar - kommer han att gå långt. Katten bör undvika yrken där det finns risk för konflikter, och om möjligt bör han välja ett område där han får arbeta på egen hand. Bäst är om han väljer ett arbete där han får användning för sin förmåga att väga finansiella för- och nackdelar mot varandra. Utmärkta områden, där han även får utnyttja sin instinktiva känsla för god smak, är konstgallerier, antikvitetsaffärer, krogar och frisersalonger. Om en Kattkvinna har några ambitioner utöver hemmet och hemarbetet, så måste de tillfredsställas någonstans inte alltför långt från spisen. Novellförfattare och frilansillustratör är passande yrken.

En kvinna framstår ofta i sin bästa dager när hon är i sällskap med en manlig Katt. Manliga Katter vet nämligen hur kvinnor bör klä sig och i viss mån också hur de känner sig. Både manliga och kvinnliga Katter är mycket kräsna när det gäller kläder. Vare sig en manlig Katt sätter på sig ett par urblekta gamla jeans eller vit slips och frack, ser hans kläder alltid fräscha och nypressade ut, och aldrig att han försummar det där lilla extra i form av en mönstrad väst eller ett par ljust gröna strumpor. Och en Kattman i tredelad kostym känns genast igen på sin vågade men aldrig skrikiga slips. Hankatter odlar sällan skägg eller mustascher och om de gör det, är det inte för livet.

Katter är försiktiga och systematiska och avskyr plötsliga förändringar. Tänk bara på hur din huskatt utforskar ett nytt och okänt område! Försiktigt och med en tass i taget går det hela i snigelfart. Katter känner trygghet med det som är gammalt och vant, och ogillar nya påfund och idéer, eftersom de utgör ett hot mot deras sköna och inrutade liv. Katter lever i mycket på rutin och ibland kan deras alltid lika övervägda och systematiska livsinställning utvecklas till något liknande besatthet. Så kan du till exempel vara säker på att den där killen på redovisningsavdelningen som alltid har regnkappa med sig till jobbet, om så också solen skiner från klarblå himmel, är Katt. Samma kille har perfekt ordning i sitt kartotek och hänger alltid upp sin rock på samma hängare, äter alltid samma sorts kaka till kaffet vid precis samma tid. Kort sagt, det är killen vars hela liv framlevs med samma precision och regelbundenhet som den hos ett schweiziskt urverk och med samma pedantiska prydlighet som den som återfinns i en operationssal. I hans välorganiserade och välbalanserade liv har allt sin speciella tid och plats.

Katter är begåvade med en spetsfundig, om än något skvalleraktig, känsla för humor. De älskar begåvade och levnadsglada umgängesvänner, inte minst om de återfinns i de högre samhällsskikten. I ett rum fullt med människor kan man vara övertygad om att en Katt dras som en magnet till de mest glamorösa innemänniskorna. Vanligtvis är han inte någon snobb, men när så är fallet uppträder han med stil. Och om det är nödvändigt att ha en egen TV-serie för att få möta världens rikaste och mest berömda människor, så var säker på att Katten ordnar det.

Kattkvinnor ägnar mycket tid åt sitt ofta vackra hår. De flesta låter det växa långt, särskilt om de är brunetter. Och även om Kattan skulle kokettera med en tät kruspermanent eller klippa sig kort, är det ändå den långa, slanka looken som vinner i längden. Kattkvinnor föredrar luftigt lätta och böljande klänningar framför byxor - om det inte är en perfekt skuren kostym - och de är mycket för spetsar och tryckta bomullstyger. Det viktorianskt inspirerade modet passar dem perfekt.

Den kvinnliga Katten har oftast en prydlig, konstnärlig handstil, medan manliga Katter för det mesta tvingas slita hårt för att få till något utöver rena klottret.

När man gör affärer med en Katt är det viktigt att komma ihåg att han alltid står för vad han sagt och aldrig ändrar sig. På samma sätt kommer en Katt som är skyldig dig pengar att betala tillbaka sin skuld till sista öret. Han minns varje tjänst du gjort honom och är inte sen med gentjänster. Och en Katt kommer aldrig tomhänt hem till dig, om det inte är så du brukar gästa honom. Avvisa en Katt och han försvinner ur ditt liv för gott.

Många Kattor föredrar att leva ensamma hellre än att gifta sig, men utan en man att pyssla om händer det att de blir en smula melankoliska och tillbringar mer tid än de skulle önska på Kvinnoforum eller med den lokala kyrkbasaren. Ensamma Kattkvinnor, ja, Kattor i största allmänhet, har lätt för att gråta, också över till synes rena bagateller.

Trots att de har rykte om sig att vara riktiga Casanovor, är sanningen snarare den att merparten Katthannar är obrottsligt trogna. Även om vi alla någon gång drabbats av oväsendet från en bakgårdshärjande liderlig hankatt, så är de flesta Katter lyckligast när de sover gott om natten.

Det är inte helt lätt att skilja Kattens tre livsfaser från varandra, men som en röd tråd genom dem alla finns längtan efter ett skönt och bekvämt liv, framlevt i ett välinrett hem, allt under angenäma samtal och välordnade - ibland väl petnoga - rutiner.

ANNONS
Av Linnéa - 15 oktober 2009 19:28

I många asiatiska länder är tigern något av en nationalsymbol och ses som en sorts livförsäkring mot de tre stora olyckorna: eld, stöld och onda andar. Också vi i väst har på olika sätt manifesterat vår tro på tigerns otroliga kraft och styrka. Och alla som sett en tiger jaga fram i full karriär, måste förstå symboliken. För inget djur på jorden förenar i lika hög grad skönhet och styrka. Lägg till egenskaperna kraft och mod, och listan över avundsvärda attribut för dem som är födda under Tigerns år är komplett. Tigern är både fysikst och mentalt ett enormt energiknippe som det formligen sprutar idéer om.

Men trots Tigerns omvittnade styrka och beslutsamhet, saknar han inte motståndare, och det är långtifrån alltid som han går segrande ur striderna.

En Tiger utmärker sig alltid oavsett i vilket sammanhang han uppträder. Han är en dynamisk revolutionär som inte bara står och ser på medan andra får göra jobbet. Och försök aldrig sätta dig på en Tiger. Han älskar hårda tag och få är bättre utrustade än han att skaffa sig övertaget. Tigern är både häftig och idealistisk, och är snabb att hitta fel hos andra. Han är inte rädd att säga ifrån och tolererar ingen förmyndarmentalitet från vilket håll den än kommer. Han har ett särskilt gott öga till vad han menar är korrupta myndighetspersoner och passar därför illa in i maktens korridorer. Denna hans inställning för med sig att haninte passar som styrelseordförande, medan han kan fungera alldeles utmärkt som till exempel avdelningschef. Tigern är född till upprorsledare.

En Tiger är beredd att utföra vilket arbete som helst där han får utlopp för sitt mod och sin fantasi. Sådana yrken är till exempel förste kriminalassistent, reklamchef eller kapten för något idrottslag. Han kan organisera och inspirera sina underlydande, samtidigt som han sitter med i styrelsesammanträdena och slår sina kraftiga tassar i bordet för att nå en bättre uppgörelse.

För en flyktig betraktare kan det verka som om allt gick Tigern i händerna. Smart och elegant klädda kan både manliga och kvinnliga Tigrar konsten att föra sig med elegans. I en Tigers garderob är det garanterat fritt från de fotriktiga skor en Buffel föredrar och i smyckeskrinet finns inga spår av de smycken och den grannlåt Ormen håller sig med. Tigern är en snygging och vet om det. Och han vet också att musklerna inte bara är till för syns skull. Men Tigern saknar uthållighet. Det räcker med att se honom springa ett maratonlopp för att förstå att han är en utpräglad sprinter. Hans kraftiga, muskulösa ben är inte byggda för annat än korta och intensiva spurter.

Alla Tigrar har behov av att synas och att vara någon. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att Tigern strävar efter att bli berömd. Men vad han än blir så måste det vara på hans egna villkor och han skyr inga medel för att visa hur väl han passar i den roll han skapat åt sig.

På grund av Tigerns dynamiska och tyvärr också något otåliga natur, handlar han ofta först och tänker sedan. Men när Tigern ställs inför verkligt viktiga beslut, händer det - paradoxalt nog - ofta att han kommer med undanflykter. Inte sällan förlorar han sig i detaljer och missar därmed kärnpunkten. Det hela slutar ofta med att det blir pannkaka av alltihopa. Och när det går dåligt för en Tiger så tar han mycket illa vid sig. Kanske kan Tigerns depressioner förklaras med hjälp av de grundläggande teserna inom fysiken, nämligen att den mängd energi en Tiger lägger ner på ett projekt har en motsvarighet i den mängd besvikelse han känner när projektet ifråga misslyckas. Det är vid sådana tillfällen som Tigern behöver sina vänner bäst och villigt tar emot all den tröst de kan ge. Och när en Tiger slickar sina sår, ska ingen förvänta sig att han har någon kraft över för andras. Först när han är på jaktstigen igen är han idel öra. Fast Tigern är förstås en usel sköterska oavsett vilket sinnestillstånd han befinner sig i. Han klarar inte heller av att plötsligt köra fast. Vid sådana tillfällen är han beredd att lyssna på vilka usla råd som helst och att klänga sig fast vid varje utsträckt hand. Och så - över en natt - kan Tigern vara tillbaka i selen igen. Nyrakad och uppsnofsad och klädd i nystrukna kläder ger han sig på nytt ut i livet som om inget hade hänt. Och han gör det med ny energi och nytt hopp, samtidigt som han helt tycks ha förlorat intresset för dem som hjälpt honom på fötter. I sin jakt på morgondagens mål har Tigern inte tid att fundera på gårdagens nederlag.

Tigern är idékläckaren personifierad. Ingen har ett större och rikare idéflöde och inte heller samma mod och kraft när det gäller att genomföra sina planer.

Trots att Tigern är ett i huvudsak manligt tecken är Tigrinnan i allt sin manliga motsvarighets jämlike. Hon har mycket god hand med både sina egna och andras barn. Kvinnliga Tigrar är utmärkta lärare som vinner elevernas förtroende med hjälp av sin starka personlighet. Tigern når sina framgångar som lärare genom att ta reda på elevens verkliga intresse och utnyttja hans eller hennes speciella talanger, i stället för att strikt hålla sig till läroplanen, ge svåra, oförberedda skrivningar eller undervisa enligt korvstoppningsmetoden. Ingen kan heller berätta en historia bättre än en Tiger, något som ger deras barn högtidsstunder när det är dags för godnattsagan.

Men vänta dig inte att en Tigrinna ska tillbringa timmar vid diskbaljan, och vad du än gör så be henne inte stryka din skjorta. Kvinnliga Tigrar är mycket frigjorda. De tar själva initiativ till ett sexuellt förhållande om de känner för det. Det blir ofta stormande affärer som snabbt tröttar ut båda parterna - men det oroar inte Tigrinnan. Gjort är gjort, och någon skuld känner hon absolut inte. Konsekvenserna struntar hon helt i.

Tigrinnor klär sig ofta vågat och utmanande, gärna färgstarkt. De vet att väcka uppmärksamhet, till exempel med en scharlakansröd sjal eller en djärvt randig slips som pricken över i. De älskar också att klä sig i läderstövlar och läderbälten, och ofta går de in för en maskulin stil i form av välskräddade kostymer.

Trots att Tigern oftast tjänar mer pengar än han kan göra av med, händer det också att en Tiger kan få känna av bistrare tider. Men han riskerar aldrig att stå helt utblottad eftersom han alltid har en enorm reserv av idéer att ta till. Eftersom han ständigt utsätter sig för risker är en Tigers liv sällan fridsamt. En sak är dock säker och det är att livet aldrig blir slentrian för en Tiger. Födda i modets tecken som de är kan de tänka sig att jobba med allt som medför risker. Än bättre är det ifall jobbet innebär någon form av chefsställning. Tigrar är också utmärkta som publicister, sprinterlöpare, filmstjärnor, modeller, jazzmusiker och upptäcksresanden. Men denna förkärlek för riskfyllda jobb betyder att Tigern riskerar att gå en våldsam och plötslig död till mötes, på grund av de enorma krav han ställer på sig själv. Särskilt sårbara är Tigrar födda kring middagstid.

Även om Tigerkvinnor lägger ner mycket möda på sina hem, händer det sällan att de övermöblerar dem. Inredningen är mestadels mycket smakfull och av god kvalité, vilket skapar hemtrevnad. Speciellt manliga Tigrar tröttnar ofta på sin omgivning. De älskar visserligen den plats där de just bor eller befinner sig, men det är en snabbt övergående kärlek och det är ytterst sällan de fäster sig för gott vid en plats. Därför flyttar de flitigt.

Samma inställning har Tigern också till sina vänner. I början av ett förhållande gör Tigern allt för att framstå i bästa dager och är den perfekta sällskapsmänniskan som ger allt. Men olyckligt nog överlever en Tigers vänskap sällan detta första laddade ögonblick. För efter denna lovande start tycker sig Tigern redan ha sagt allt, och hans telefonsamtal blir allt mer sällsynta för att så småningom upphöra helt. Men oavsett hur länge en Tiger förblir din vän - en vecka, ett år, hela livet - dyker han aldrig upp utan att med sig någon present till dig, som becis på hans vänskap. Och om det till exempel är en flaska vin, så var säker på att han valt den dyraste han har råd med. Ingen är mer generös än en Tiger, oavsett om det gäller beröm eller pengar. Och ingen är olyckligare när han glöms bort.

Det är svårt att förutsäga hur Tigerns liv kommer att gestalta sig. Tigerungen utgör en ständig källa till oro för sina föräldrar, som aldrig riktigt vet var de har honom eller vad han har för sig. Men de kommer åtminstone att få höra det bekanta ropet: "Jag är hemma, jag är hemma, jag är hemma!". Just detta utrop, i en eller annan form, kommer att vara något av Tigerns signaturmelodi under hela hans liv. Det är den vuxna Tigerns som utsätter sig för de stora riskerna. Klarar han sig bara genom den perioden, kommer han på gamla da'r att få det precis så lugnt och fridfullt som han själv vill.

ANNONS
Av Linnéa - 15 oktober 2009 19:17

Ingen som sett en hjord bufflar sakta förflytta sig över savannen, kan ha undgått att imponeras av deras majestätiska storhet. Och när han spänns framför en plog eller vagn, kan inget annat djur dra ett tyngre lass än en Buffel.

Med sin förmåga att gå mot strömmen och att inge förtroende bland sina medarbetare, ofta genom sin blotta närvaro, är det inte så konstigt att Bufflar återfinns på ledande poster i samhället. De som är födda i Buffelns tecken är förutbestämda att bli något stort, som till exempel kraftfulla ledare. Buffeln är, genom sin förmåga att lägga fram noga genomtänkta och ofta originella lösningar på snart sagt vilket problem som helst, en förträfflig utövare av de sköna konsterna.

Att komponera musik, den kanske mest krävande och invecklade konstformen av alla, passar Buffelns temperament alldeles utmärkt. Även inom de visuella konstarterna finns många Bufflar företrädda.

Eftersom en Buffel är ytterst konservativ föraktar han nymodigheter och plötsliga omvälvningar. Den moderna världen är inget för honom. När en Buffel köper en bil så blir det en Morris Minor, och samlar han skivor så är det gamla sjuttioåttor. Röker han, så inte är det något av de nya svaga märkena, nej, en gammal osande pipa är mer i hans stil. Så se upp omdu träffar på en Buffel med en guldmedaljong i en kedja runt halsen, eller en som undrar om du inte vill göra revolution tillsammans med honom. Då är det något lurt, för gräsrotsbufflar är något av det mest konservativa man kan tänka sig. Inte heller hittar man Bufflar som är förtjusta i abstrakt konst, som joggar runt i parken med hörlurar eller som äter lunch i en vegetarisk restaurang.

Att försöka förstå en Buffel är en lika lönlös som otacksam uppgift. Varje försök att komma detta det mest slutna av alla djur in på livet, resulterar bara i att han sluter sig än mer. Ju hårdare man försöker, desto mer drar han sig undan. Eftersom han är född till ledare kan han omöjligt tillstå öppet att han känner sig rädd och osäkaer, vare sig inför sig själv eller andra.

En Buffel tar ytterst sällan någon till sin förtrogna, och finner han inte någon utväg ur sin slutenhet kan den mur han byggt upp omkring sig - för att hindra oss andra från insyn - bli ett rent fängelse för honom. Med andra ord kan hans förträngda känsloliv göra honom livsfarlig för omgivningen. Buffeln genomgår en skrämmande förvandling när hans energi söker sig in i de mörka vrår där hat och självbedrägeri dväljs.

Buffeln är illa utrustad för att klara motgångar och omställningar som tvingar honom att flytta till en ny inhägnad. Om han inte snabbt kan motivera sig till att komma igen (en nödvändighet för att han ska överleva), kommer han att glida in i ett tillstånd av fysiskt och moraliskt förfall. Detta gäller inte misnt Bufflar med en skilsmässa bakom sig. I ett sådant fall kan man nästan vara säker på att han börjar dricka, eller till och med knarka, i ett patetiskt försök att återvinna sin förlorade styrka. Sådana dramatiska ytterligheter upplevs enbart av Bufflar och kan enklast ses såsom två sidor av samma mynt. När Buffeln berättar för sin präst att han gått in i Ateistiska Sällskapet, ser han själv inget motsägande i detta. För Buffeln är det inte vad han tror på som är viktigt, utan tron i sig. Det viktiga är att ha en orubblig övertygelse, för det är den som bidrar till hans stora framgångar som talare, ja, som ger Buffelns liv mål och mening.

Den ambitiöse Buffeln finner sig inte i att bli motarbetad, allra minst av en annan Buffel. Då kan det bli en kamp som det slår gnistor om. Buffeln är hårt arbetande, bestämd och outröttlig i jakten på sina ideal. Han eller hon älskar sitt hem och sin familj men kan inte kompromissa och visar ingen flexibilitet i spörsmål som kräver det. Buffelns kanske allra sämsta drag är den tendens han har att skylla sina misstag på andra.

Buffeln hatar stora, moderna städer, och har han bara en chans så väljer han att leva nära naturen. Envist och ihärdigt brukar han sin jord, oavsett om det rör sig om en liten trädgårdstäppa eller hundratals tunnland åkermark. Hemmet är bekvämt inrett och i hans arbetsrum råder alltid en förskräcklig röra. Skrivbord och hyllor är fulla med gamla vykort, trycksaker och fotografier, skolböcker och allehanda krimskrams och skräp. Om han mot all förmodan skulle ha ett system i röran, är han den ende som vet hur det fungerar.

För en Buffel är det viktigt med kontinuitet. Om du till exempel skulle stöta på en gammal skolkamrat som du inte sett på tjugoett år, och som råkar vara Buffel, är chanserna stora att han fortfarande är klädd i precis samma typ av kläder som förr. Eftersom Buffeln har mycket bestämda åsikter är det inte ovanligt att han är religiös, men utan att därför vara fanatiker. En Buffel betalar sina räkningar i tid och ser till att de som arbetar åt honom får en tjänlig men aldrig för hög lön. Han avskyr fjäsk och inställsamhet från sina underlydande, men förväntar sig att de ska vara lojala. Den som svikit eller bedragit en Buffel kan aldrig räkna med att det ska glömmas bort eller förlåtas.

Buffeln är ett maskulint tecken. Buffelhonorna skiljer sig dock mycket litet från hannarna. De dominerar varje hem och är precis som Geten mycket husligt lagda. De älskar att baka kakor och syr ofta sina barns kläder själva. Även om manliga Bufflar sällan är otrogna, är kvinnliga Bufflar mindre nogräknade på det området och mer beredda att hoppa över skaklarna. Och om Buffelhonan skulle låta sig lockas från familj och hem, är det sällan fråga om någon långvarig eller stormig affär.

Alla Bufflar är mycket punktliga - så'nt hör till ett välordnat och inrutat liv - och eftersom inget påverkar rutinerna så som kärleken, är det kanske därför som Buffeln spjärnar emot varje gång den är på väg att drabba honom. Med undantag för den Buffel på tusen som verkligen ger sig hän när det gäller kärlek, kan övriga niohundranittionio omöjligt öppna sina hjärtan. Och om Buffeln mot all förmodan någon enstaka gång skulle avslöja något om sina känslor, så vänta dig inte för mycket. Vänta dig inte heller fång av röda rosor och specialskrivna sonetter. Nej, som mest kan du få en chans att stoppa hans strumpor.

De flesta Bufflar reser inte mer än absolut nödvändigt, och nästan aldrig på egen hand till främmande trakter. Om de reser, så gör de det i flock. Men med tanke på att Buffeln är en ytterligheternas mästare, är det inget att förvåna sig över att den förste ensamseglaren jorden runt var Buffel.

När det gäller att välja yrke behöver Buffeln inte oroa sig. Det är snarare jobbet som söker upp honom än tvärtom. Hans förmåga att anpassa sig till rutiner och hans lugna pålitlighet är egenskaper som värdesätts högt, vad han än väljer att syssla med.

Under barn- och ungdomsåren har Buffeln en viss benägenhet att isolera sig och oftast saknar han nära vänner. Han läser en hel del, bygger modellslagskepp och samlar fjärilar. Som vuxen drabbas han inte sällan av både ekonomiska och äktenskapliga motgångar. Till bilden hör åtminstone en skilsmässa med åtfäljande ny familjebildning. Även om allt verkar andas frid och fröjd på ytan behöver man inte gå särskilt långt under huden på Buffeln för att upptäcka ett djupgående neurotiskt drag. Följden av detta blir att Buffeln riskerar att tillbringa ålderdomen ensam, något som ger honom tid att tänka på de vänner han borde gjort mer för att få behålla. Nu får han tillbringa sina sista år med att gå ut med hunden, pyssla lite i trädgården, och när han inte skriver sina memoarer läser han om sin barndoms böcker.

Av Linnéa - 15 oktober 2009 17:10

Det är tragiskt för dem som är födda i Råttans tecken att den lilla gnagaren under sin långa samvaro med människan råkat få så dåligt rykte. Råttan har t ex anklagats för att sprida pest och för att överge sjunkande skepp. Dessa anklagelser är både orättvisa och felaktiga. Det är loppan, som den stackars råttan var värd för, som var skyldig till digerdöden, och vad är det för konstigt med att råttor - som alla andra - försöker rädda sig från skepp som är på väg att gå till botten. Nej, som var och en som känner råttor det minsta kan intyga, så ligger sanningen om den lilla gnagaren långt ifrån den nidbild av ilskna och smutsiga råttor som människan målat upp. I stället är råttorna utomordentligt kloka, lidelsefulla och kreativa varleser, som kan konsten att få ut det bästa av varje dag och att leva som om varje dag var den sista.

Framför allt är Råttan den suveräne opportunisten. Detta, i förening med att Råttan aldrig nekar sig själv någonting, gör honom ofta till en stor frossare. Råttan är född med smak för det ljuva livet och är alltid beredd att ta för sig av det. Be en Råtta prova ut en ny exotisk cocktail, närvara vid premiären på den senaste teateruppsättningen eller att i sista stund följa med på en weekendtur till Algarve, och du behöver aldrig riskera att få nej. Ställ fram en oöppnad flaska vin på middagsbordet och Råttan är den förste som är framme med korkskruven. "Lagom" är ett ord som saknas i Råttans vokabulär. Ingen kan älska med samma glöd och intensitet som en Råtta - och ingen väntar sig så mycket i retur.

Råttans rotlösa och nervösa temperament är lättare att förstå om man betänker de svårigheter han har att övervinna i en värld där han ständigt är omgiven av fiender. Råttan är ingen bonde och han avskyr alla former av trist rutinarbete. Därför hittar man honom oftast ute på någon nattklubb, inte pysslande hemma i trädgården. Till skillnad från den jordbruksbegåvade Tuppen eller den uppfinningsrike och hårt arbetande Grisen, har den ockrande Råttan bara sin charm och slagfärdighet att falla tillbaka på. Eftersom Råttan ständigt är på väg någonstans, har han aldrig tid eller möjlighet att lägga upp några förråd för framtiden och inte heller hinner han sköta om hemmet. Och om Råttan mot all förmodan skulle lyckas fylla sin visthusbod, ställer han troligen till med en brakfest och tömmer den omgående. Råttans enkla levnadsregel är att slå till när möjlighet ges, som till exempel när skörden är bärgad och det finns mer än nog av vete, ris och korn i ladorna. Det är därför inte underligt att Råttan mår som allra bäst under skördesäsongen, när hans begåvning att instinktivt leta sig fram till det goda ger stor utdelning. Då nöjer sig den frossande Råttan bara med raffinerat vitt ris.

Men när vintern kommer förändras bilden helt och det är då som Råttan är som mest utsatt. Ladorna är tomma och svälten står för dörren. Vid sådana tillfällen, eller när hans planer går om intet, är Råttan den förste som hittar fel och klagar. En plötslig förändring till det sämre bringar ofta i dagen hans trångsynthet, spelarens nonchalans för fakta och hans okänslighet inför romantiska möten. Men hur hopplös framtiden än kan te sig har Råttan alltid ett ess i rockärmen. Hans trumfkort heter charm och få är i stånd att motstå den.

Med ett överflöd av charm vänder Råttan förlust till vinst, misslyckande till framgång - och om han så önskar - natt till dag. Men vad du än gör så underskatta aldrig en Råtta, för allt hos honom är nu inte bara ett charmerande leende. Så snart han bestämt sig för något, sparar han inte på någon möda för att nå sitt mål. Om nödvändigt kämpar han till det bittra slutet, ett karaktärsdrag som kan visa sig motarbeta Råttans egna intressen.

Den charm, opportunistm och orubblighet som är utmärkande för Råttan kan tyckas vara idealiska kvalifikationer för en spion!

Med tanke på Råttans förmåga att leva i nuet och smida medan järnet är varmt, är det kanske förvånande att han har ett så uselt tidsbegrepp. Om en Råtta lovar att komma på middag klockan åtta, kan du lika gärna läsa en bok som att bara sitta där och vänta på att han ska dyka upp. det kan till och med vara så att han inte kommer alls, särskilt om det pågår en fest någon annanstans som verkar mer lovande. Fast det troligaste är att Råttan går till båda - tidigt för välkomstdrinken på ena stället och lagom till efterrätten på det andra. Och som alltid kommer Råttan att få förlåtelse bara genom att lyfta på locket till sin charm och låta den stråla ut över menigheten.

Råttan är naturligt sällskaplig av sig och älskar umgänge, särskilt om det är utvalt och fönämt. Golfklubbar, Rotary och inne-restauranger är platser där du kan vara säker på att hitta Råttor, förmodligen i färd med att intrigera. Om Råttan mot sin vilja tvingas vara ensam alltför länge, går det snabbt utför med honom eller henne. Råttan blir rädd och orolig och omdömesförmågan sviker. Då är Råttan som mest sårbar och kan lätt slå in på en självdestruktiv väg kantad av utsvävningar och felsteg. Det enda som kan rädda en Råtta som råkat så illa ut, är en annan Råttas kärlek eller att en mäktig och inflytelserik Drake dyker upp.

Det finns tillfällen när den så tidsobekymrade Råttan genomgår en märklig personförändring. När han till exempel söker sig till armén eller statsförvaltningen, ställen där punktlighet är a och o, ersätts plötsligt hans ovana att alltid komma försent med en besatthet att alltid passa tiden exakt, och i stället för att som i vanliga fall helt strunta i detaljer, håller han nu benhårt på dem. Den en gång så sorglösa Råttan har plötsligt förvandlats till en person vars liv domineras av tjänstgöringslistor, dagordningar, tabeller, almanackor, stoppur och massor av avgivna rapporter. En sådan Råtta finner alltid anledning att oroa sig för bagateller, och den värme och medkänsla som annars präglar Råttan, ersätts nu av en minst sagt störande envishet. I vissa fall kan en pedantisk Råtta i uniform bli direkt livsfarlig.

En kvinnlig Råtta är den perfekta värdinnan som ser till att hennes middagsgäster inte saknar vare sig mat, dryck eller skvaller. Men bekymra dig inte om att dyka upp i tid! Hennes soaréer börjar alltid sent och håller på långt in på småtimmarna. Och den siste gästen lämnar inte festen förrän allt är urdrucket och uppätet.

Råttmödrar är ofta mycket karriärmedvetna, men vad som återstår av deras tid när karriären fått sitt, ägnar de åt sina ofta stora familjer. Barnen får bästa tänkbara uppfostran och utbildning, en Råtta kan ju verkligen konsten att gripa tillfället i flykten. Scouter och Råttmödrar har samma motto "Alltid redo" och barn med en Råtta till mor riskerar aldrig att växa upp utan en allsidig utbildning.

Trots sin förkärlek för fashionabla inne-ställen, klär sig den manliga Råttan snarare bekvämt än moderiktigt. Det vanliga är att han sätter på sig detsamma som han tog av sig kvällen innan, och att han plockar upp sina kläder där han slängt dem - vanligtvis från golvet. Annat är det då med den kvinnliga Råttan. Ser du en elegant kvinna klädd i senaste Parismodet, är chansen stor att hon är en Råtta. Och även om kläderna inte är det absolut senaste, har Råttkvinnan en märklig förmåga att klä sig så att det ser så ut.

Konstigt nog är det regel att manliga Råttor har en förskräcklig handstil. Det är som om de inte fort nog kunde komma till slutet av meningen. Råttor älskar fart och har de möjlighet att välja bil så inte blir det en liten familjebil med kombiutrymme inte. Hastigheten inte bara minskar avståndet mellan två spännande aktiviteter, utan Råttan älskar också att leva farligt och för stunden. Alla Råttor skulle köra Lamborghinis om de bara hade råd.

När en Råtta väljer yrke bör han eller hon se till att undvika rutinarbeten. Inte heller bör de syssla med långtidsinvesteringar. Däremot har Råttan inget emot att rutinmässigt spankulera omkring sysslolös. Fel arbetsuppgifter skapar irritation hos Råttan och leder till att han fattar felaktiga beslut. Att spekulera med egna pengar är för en Råtta garanterat riskfritt och slår ofta väl ut. Bortsett från spionverksamhet är Råttan väl kvalificerad för ett arbete där han inte behöver göra stort mer än att gå omkring och vara charmig. Men bäst passar nog Råttan ändå som kritiker. Eftersom han är befriad från allt vad avundsjuka och moraliska betänkligheter heter, så kan han bedriva sin kritikergärning med en objektivitet som saknar motstycke. Andra lämpliga Råttjobb är journalist, författare, reseskildrare, politiker, impressario, vapensmugglare, språkforskare, överste, äventyrare, lycksökare, bilförsäljare, skådespelare och tyvärr också hallick.

De tre stadierna i en Råttas liv kännetecknas av en sorglös barndom, en något svårare vuxenperiod, där det ofta dyker upp problem med romanser och finanser, och en skön ålderdom. Kineserna varnar för att en Råtta i vuxen åler kan komma att fängslas eller gå en ond bråd död till mötes.

Vad gäller hemmet så nöjer sig Råttan med ett spartanskt sådant. Eftersom han ständigt flyttar i jakten på nya upplevelser, är det lönlöst att lägga ut en förmögenhet på inredningen. Därför hyr Råttan helst sin bostad och till skillnad från till exempel Katten, som fyller sit hem med vackra saker, nöjer sig Råttan med en fåtölj och en bekväm säng. Och vad ägodelarna beträffar kan de packas ner på nolltid. Skulle Råttan trots allt ha ett favorithem, så kan det mycket väl tänkas vara ditt.

Av Linnéa - 12 oktober 2009 18:51

Om Hunden stärkte vår moral, kommer efterföljaren Grisen att stärka våra bankkonton. Under Grisens år släpper vi loss vår personliga fåfänga, skämmer bort oss ordentligt och tar alla möjligheter i akt att lämna bordet med full mage. Nu är tiden inne att reparera huset eller att investera i ett nytt, och att köpa bil, tvättmaskin och frysbox. Passa också på att gifta dig och bilda familj. Och har du redan varit gift en gång och äktenskapet sprack, så försök igen. Under året kan du glädja dig åt en okomplicerad romans, göra dig en förmögenhet och arbeta hårdare än du gjort på mycket länge utan att ens märka av det. Välståndet är påtagligt överallt och så är också friheten att öppet uttrycka sina åsikter. Grisens år lär oss att hårt arbete är nyckeln till ett bättre och rikare liv.

Men faran med så mycket expansion och tillväxt, både vad beträffar handeln och på hemmafronten, är att vi blir så feta och dästa att vi inte lägger märke till bananskalet framför våra fötter. Grisens år är inte nådigt mot dem som inte noga bevakar sina tillgångar och många stackars ärliga satar låter sig luras. Inte allt går heller som på räls.

Annars är Grisens år knappast känt för storpolitiska omvälvningar - det mest revolutionerande är snarare några nya maträtter hos köksmästaren på Ritz. Det är frågan om ett minimum av politiska konfrontationer och ett maximum av vinster och nöjen. Vad Grisen beträffar går arbete och nöje hand i hand och detta år är det full fart på båda verksamheterna. Så länge du bara iakttar en viss sparsamhet kan du sälja skinnet långt innan björnen är skjuten.

Av Linnéa - 12 oktober 2009 18:50

Hundens år blir en omskakande upplevelse för alla som tror att de klarar sig enbart på sin slagfärdighet. Och om det kan tyckas att orättvisorna i världen fått på ohämmade alltför länge, så fatta mod. Under Hundens inflytande tas kampen upp mot alla slags orättvisor, och egennyttan och likgiltigheten bekämpas. Ett mjukare och mänskligare samhälle utvecklas, i vilket man tar sig an till synes hopplösa och förlorade fall, och kämpar för bättre förhållanden för de svaga och missgynnade.

Under Hundens år återställs balansen på alla områden. Nu är rätt tid att skära ner på alla personliga utsvävningar, att banta och att komma i form. Inga fler extraportioner och inga fler krogkvällar. Nu betonas livets sanna värden på bekostnad av de värden som ligger i egendom och prylar. Året ägnas åt ändlösa allvarliga diskussioner och moraliska spörsmål står högst på dagordningen. Gradvis kommer medmänsklighet att ersätta den själviska "förverkliga-sig-själv"-attityden, och få låter sig luras av själviska politikers tomma löften. Temat under Hundens år är frihet, jämlikhet och broderskap. För regeringstrogna gäller det att framhärda. Men minns att karaktären hos dem som gör anspråk på vår lojalitet skiftar från land till land.

Men trots all denna idealism kommer det ändå att finnas lite tid över för nöjen. Men räkna inte med något alltför extravagant överdådigt. Det mesta av vår kraft och energi kommer ändå att gå åt till att försöka få världen på fötter igen, inte till att roa den. Och om året är uselt för despoter är det ännu värre för disponenter. Hundar struntar alldeles i allt som har med pengar att göra och fortsätter med sitt reformerande, oavsett hur rika eller fattiga de är. Aktieägare måste överallt dra åt svångremmen och vissa affärsmän blir så magra att de försvinner alldeles. Och skulle den vänstervridna Hunden ta över i dina trakter, så var beredd att börja punga ut med pengar. Men trots att trivialiteter kan skapa kaos och oro kommer det att vara relativt lugnt under året. Krig som börjar under Hundens år blir aldrig långvariga och segern tillfaller alltid den som försvarar friheten. Säkert är att vinsterna inte blir stora under året, men att rättvisan blir desto rikligare.

Av Linnéa - 12 oktober 2009 18:48

Tuppen gal och världen vaknar upp, bara för att finna gatorna fulla av marscherande män. Detta är året för militärparader, glittrande mässingshjälmar, trumpeter och trummor. Nu är tiden inne för viktiga offentliga tillställningar, firanden och styrkedemonstrationer. Och när militären slutat svassa omkring och kråma sig, tar civilisterna över gatorna. Men Tuppens parader skiljer sig helt från dem under Drakens år. Här är det inte tal om frivoliteter eller fyrverkerier.

Tuppens år är fyllt av stora, expansiva och effektfulla händelser. Året är också perfekt för kungligheter att framträda under, för att visa prov på folklighet och starkt moraliskt ledarskap.

Vid sidan av de kungliga är det militären som skapar rubrikerna under Tuppens år och många militärkupper och invasioner kommer att äga rum. Under året bildas också många nya politiska partier, men inte för att skapa förändringar utan snarare för att bevara den gamla ordningen.

Tuppens år är inget för arbetsskygga och skolkare. Det finns massor av jobb att uträtta på lagårdsbacken och överallt märks den stora organisatören Tuppens närvaro. Visst kan också dagdrömmare få en chans, men det händer inte ofta och den varar inte länge. Och vänta dig inte att bli rik snabbt. För trots alla ansträngningar och allt hårt arbete, och trots den tuffa sparsamhets- och hushållningslinje som råder och trots den perfekta organisationen, innebär det ändå inget överflöd.

Året innebär något av en renässans för gammalmodiga normer och stor vikt läggs vid moraliska värderingar. Det är definitivt inte bästa året för en passionerad kärleksaffär. Så gift dig, gå in i det militära eller bli nunna, men gå inte omkring och larva dig. Och försök inte bli rik på våldsvideofilm eller skumma nattklubbar, för i så fall slutar det förmodligen med att du hamnar i fängelse. Inte heller är det särskilt klokt att ljuga för att klara sig ur en knipa. Tuppen har ingen som helst förståelse för lögn och bedrägeri eller annat slag av asocialt beteende.

Om du uppträder ärligt, visar öppenhjärtighet och arbetar hårt, kommer du att få din speciella belöning under Tuppens år. Du kanske inte blir fet - det kan till och med hända att du blir alldeles barskrapad - men i stället får du lära dig vikten av att alltid uppträda och handla korrekt.

Av Linnéa - 12 oktober 2009 18:47

Anser du dig vara en slokande blomma, då är det hyperaktiva Apans år definitivt inget för dig. Nu gäller djungelns lag och först till kvarn får först mala, och skulle några regler gälla, så har de, är jag rädd för, anarkistisk förankring. Under den odygdiga Apans inflytande kan allt hända och gör det också. Varje morgon när du vaknar läser du tidningsrubrikerna med växande misstro.

Överallt ligger tonvikten på trender, attityder och på nymodigheter; Apor gillar upptåg. Men trots all denna ytliga flärd kommer många upptäckter att göras under året och inom vetenskap och teknologi görs stora framsteg. Allt är bäddat för nya idéer, nya metoder och nya världar.

Detta är inte året för navelskådning, såvida det inte är en gångbar innetrend förstås. Konsten är att våga ta risker, att chansa och att spela falskt. Under Apans år kommer politiska stridsfrågor att lösas på ett eller annat sätt.

Den viktigaste lärdomen man kan dra av Apans år är att inte gå mot strömmen. Moralister och andra världsförbättrare får inget gehör för sina idéer detta år. Väckelsepredikanter bör tala mindre med sin församling och mer med sina skattejurister. Men populärunderhållningen blomstrar som aldrig tidigare och många nya stjärnor framträder inom sport, musik och film.

Apans år börjar och slutar i en rastlös jakt på nöjen och pengar. Men skulle nu saker och ting inte gå enligt planerna, så är det ingen idé att gå omkring och hänga med huvudet för det. Nej, Apan svingar sig bara skickligt och lätt över till nästa gren. Förvänta dig inte heller att Den Stora Kärleken ska vara evigt, de som har tur i kortspel brukar ju sägas ha otur i kärlek. Det kommer att spelas massor av femkortspoker under Apans år, men turen tar tyvärr slut vid dörren in till sängkammaren.

Presentation


Jag är en 14:årig tjej som älskar manga, anime och Japan.
I den här bloggen skriver jag om de serier som jag tittar på, läser om, och lita annat :)

Omröstning

Vad ska du göra på sommarlovet?
 Resa utomlands
 Sola och bada
 Åka till landet
 Vara med kompisar
 Sova
 Åka till en annan stad i sveriga
 Vet inte?

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ mangafreak med Blogkeen
Följ mangafreak med Bloglovin'

Gästdagbok

Språk


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se